Joom!Fish config error: Default language is inactive!
 
Please check configuration, try to use first active language

Громадська організація "Мiжнародний фонд "Взаєморозуміння і толерантність" - Запор_мед_11-12
  1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>
Thursday Mar 28

PDF Print E-mail

Організація: Запорізький місцевий осередок МГО "МФ "Взаєморозуміння та толерантність"

Номер заявки: 04-МЕД-11

Керівник проекту: Касьян Григорій Костянтинович

Назва проекту: "Центр соцальної активності жертв нацистських переслідувань, ветеранів війни, людей похилого віку м.Запоріжжя"

Термін дії проекту: 01.05.2011 - 01.05.2012

Кошти організатора програми: 240 000,00 грн.

Цільова група: 100 осіб

Опис проекту:

Гуманітарний медико-соціальний проект «Центр соціальної активності жертв нацистських переслідувань, ветеранів війни людей похилого віку м.Запоріжжя» на період з 05.05.2010 по 30.04.2011, затверджений рішенням правління МГО «МФ «Взаєморозуміння і толерантність» від 28 березня 2010 року на один рік, дія якого була подовжена до 30 квітня 2012 року (рішення правління від 2 березня 2011 року, протокол №2).

Реалізація проекту здійснювалась разом з партнерською організацією – Запорізьким міським територіальним центром соціального обслуговування (надання соціальних послуг). Для цього партнерська організація надала приміщення загальною площею 86,7 кв.м., у тому числі кімнату для спілкування, чаювання, проведення святкових заходів тощо – 55,9 кв.м., кімнату для керівника та співробітників – 9,9 кв.м, кімнату для перукарні – 8,4 кв.м., кімнату для швейної майстерні – 13,4 кв.м. Всі ці приміщення були відремонтовані за рахунок коштів проекту.

На період 05.05.2010 – 30.04.2011 було заплановано формування цільової аудиторії в кількості 200 осіб. Фактично реалізацією проекту було охоплено 457 осіб, у тому числі:

за статусами:

–     жертви нацистських переслідувань – 251 особа, або 54,9 % від загальної кількості,

–     ветеранів війни – 39 осіб, або 8,5 %,

–     дітей війни – 105 осіб, або 23%,

–     інших людей похилого віку – 62 особи, або13,6%;

за сімейним станом:

–     одиноких – 73 особи,

–     які мають чоловіка або дружину – 274 особи,

–     які мають дітей – 384 особи;

за статтю:

–     жінок – 318осіб, або 69,6%,

–     чоловіків – 139 осіб, або 30,4%;

за віковою категорією:

–     від 60 до 74 років – 167 осіб, або 36,6%,

–     від 75 до 84 років – 118 осіб, або 25,8%,

–     від 85 років і старше – 172 особи, або 37,6%.

У перший рік реалізації проекту, згідно з планом проекту, цільовій аудиторії була надана така медико - соціальна допомога:

–     медичним працівником надано 6565 одиниць профілактичної допомоги (вимірювання артеріального тиску, температури, аналіз крові на цукор, надання першої медичної допомоги, консультації, бесіди, організація лекцій тощо);

–     соціальною перукарнею надано 664 одиниці допомоги з питань гігієни;

–     швейна майстерня надала 195 одиниць допомоги з ремонту та пошиттю одягу;

–     надавалась психологічна допомога та з оздоровчої фізкультури.

За рахунок коштів проекту надана допомога 91 жертві нацистських переслідувань в отримані безкоштовних медикаментів за рецептами лікарів на загальну суму 15208 грн., 250 осіб з числа жертв нацистських переслідувань отримали продуктові набори на загальну суму 16340 грн., витрати на організацію зустрічей жертв нацистських переслідувань склали 4223 грн.

Надана допомога за рахунок коштів благодійних організацій на суму 1830 грн.

Проведена робота по наданню соціальної допомоги з організації змістовного дозвілля. Це організація та проведення святкових заходів, екскурсій по знаменним та пам’ятним місцям м.Запоріжжя, організація діяльності гуртків, спілкування, організація благодійних відвідувань театру, філармонії, музеїв тощо.

Бюджет проекту виконаний на 99,72%.

З метою продовження гуманітарного медико-соціального проекту «Центр соціальної активності жертв нацистських переслідувань, ветеранів війни, людей похилого віку м.Запоріжжя» Запорізьким місцевим осередком розроблений робочій план реалізації проекту і бюджет на період з 05.05.2011 по 30.04.2012 року.

Згідно з планом своєчасно надана пропозиція Фонду щодо співпрацівників проекту. В травні-червні 2011 року сформовано цільову групу, групу волонтерів та координаторів, проведені тендери на забезпечення жертв нацистських переслідувань медикаментами та продуктовими наборами. Проведено навчання волонтерів та координаторів.

Діяльність Центру здійснюється за такими напрямами медико-соціальної допомоги:

–     з питань гігієни (перукарські);

–     профілактична допомога (медична);

–    з ремонту та пошиттю одягу;

–     забезпечення учасників цільової групи, які мають потребу в допомозі, медикаментами, медичними засобами, засобами догляду та гігієни, продуктовими наборами;

–     з організації змістовного дозвілля: культурно-масові заходи, лекторії, заняття гуртків художньої самодіяльності, екскурсії, культпоходи, організація та проведення зустрічей.

Станом на 01.02.2012 здійсненні заходи та надана така медико-соціальна допомога:

Надана допомога жертвам нацистських переслідувань на одержання безоплатно медикаментів за рецептами лікарів 305 особам на загальну суму 61402 грн. До кінці дії реалізації проекту будуть використані кошти на забезпечення медикаментами, згідно з бюджетом, 43596 грн. На теперішній час направлено до аптеки списки жертв нацистських переслідувань на видачу медикаментів на 105 осіб.

Надана допомога 300 особам з числа жертв нацистських переслідувань на одержання продуктових наборів на загальну суму 24000 грн. До кінця дії проекту буде надана така допомога більш як 100 особам, на цю допомогу буде використані кошти повністю.

На організацію та проведення заходів та зустрічей жертв нацистських переслідувань витрачено 1500 грн. Невикористані кошти по цій статті будуть, з дозволу Фонду, направлені на забезпечення жертв нацистських переслідувань медикаментами та продуктовими наборами.

Невикористані заплановані кошти на організацію та проведення зустрічей пояснюється по-перше, довгими пошуками поставника продуктів харчування, а також використані інші можливості на ці заходи.

З питань гігієни надана допомога 553 одиниці, при плані 450 одиниць;

З ремонту та пошиттю одягу надана допомога 110 одиниць 52 особам, при плані 108 одиниць;

Надано 1732 одиниці профілактичної допомоги (план 1620 одиниць): вимірювання артеріального тиску, температури, аналіз крові на цукор, надання першої медичної допомоги, консультації тощо;

В санаторії «Роща» оздоровлено – 16 осіб з числа жертв нацистських переслідувань;

Зайняття з оздоровчої фізкультури відвідує 75 осіб.

З організації змістовного дозвілля надана соціальна допомога:

–     організовано благодійно відвідання обласної філармонії ім. М.Глінки (17 культпоходів – 367 одиниць допомоги);

–     благодійне відвідання спектаклі в обласному драматичному театрі імені Магара (10 культпоходів 175 одиниць допомоги);

–     благодійні екскурсії до Запорізького кінного театру, лікеро-горілчаного заводу «Хортиця» (2 екскурсії – 50 одиниць допомоги);

–     благодійне відвідання художніх виставок в обласної бібліотеці, в виставкової залі «Спілки художників» (2 культпоходи – 35од. допомоги);

–     організація відвідання у обласному краєзнавчому музеї пересувної виставки «Імена замість номерів»;

–      організація та проведення святкових заходів до державних та релігійних свят:

-   до Дня перемоги;

-   річниці початку Великої вітчизняної війни;

-   Дня незалежності України;

-   Міжнародного дня людей похилого віку, Дня ветерана в Україні;

-   Міжнародного дня інваліда;

-  Новорічних та Різдвяних свят.

В рамках проведення заходів було організовано чаювання для цільової групи Центру.

–     організовано до свят волонтерські концерти учнів та викладачів Запорізької музичної школи № 2 (3 концерти );

–     організовано діяльність гуртка хорового співу «Дружба», який протягом звітного періоду виступав три рази (на волонтерської основі).

З метою увічнення пам’яті тих, хто не з своєї волі в роки Другої Світової війни опинився «по ту сторону війни» - у фашистських концтаборах, каторжних та примусових роботах у Німеччині, нагадати нинішньому та майбутньому поколінням що існували Освенцим, Дахау, Майданек, Равенсбрюк, Заксенхаузен, Нойєнгамме, Треблінка, та багато інших концтаборів, в яких функціонували газові камери і душегубки, спеціальні крематорії, побиття, катування і вбивства, а також з метою привернути увагу органів влади, недержавних організацій та благодійних фондів до проблем людей цієї категорії, які після повернення додому брали учать у відбудові міст і сіл України, а зараз потребують уваги та матеріальної допомоги, Запорізький місцевий осередок Фонду разом з обласним краєзнавчим музеєм у вересні2011 року організували демонстрацію виготовленої у Німеччині пересувної виставки «Імена замість номерів» про колишніх в’язнів концтабору Дахау, в якому немало перебувало і наших земляків! Доля одного з них, Кудіна Петра Степановича висвітлена в експозиції виставки. Виставку відвідало майже тисяча запорожців.

Відповідно до п.2 Договору МГО «МФ «Взаєморозуміння і толерантність» та головою Запорізького місцевого осередку Фонду №22 від 04.05.2011 заведено облік матеріальних цінностей, які розпорядженням №1 від 05.05.2011 передані у використання працівникам проекту за актами прийому-передачі. Всі матеріальні цінності використовуються за призначенням, знаходяться у задовільному стані. Ведеться облік витрат, пов’язаних з реалізацією проекту, своєчасно надсилаються Фонду документи, які підтверджують використання матеріальних цінностей за призначенням.

Відповідно до умов гуманітарного проекту проведені тендери на закупівлю-постачання товарних цінностей: проведення поточного ремонту приміщень, постачання меблів та обладнання, медикаментів, продуктових наборів тощо. З виконавцями робіт і послуг укладені договори, якими регламентуються права і обов’язки сторін. Договори підписані Президентом Фонду.

В Центрі організовано облік наданої допомоги у такому порядку. Співпрацівниками у спеціальних журналах ведеться поіменний облік надання медико-соціальної допомоги відвідувачам Центру, які щомісяця надають звіт за встановленою формою. Після цього дані переносяться на іменну облікову картку учасника проекту та в електронну базу даних. По закінченню дії проекту підбиватимуться підсумки наданої медико-соціальної допомоги за такими показниками: кількість осіб, охоплених проектом, у тому числі за статусом, за сімейним станом, за статтю, за віковою категорією, видами наданої допомоги тощо.

У своїй роботі працівники проекту тісно співпрацюють з громадськими організаціями жертв нацистських переслідувань:

–     Запорізькою організацією борців антифашистського опору (голова Бойко Євгенія Іванівна), яка об’єднує колишніх в’язнів концтаборів і гетто;

–     Запорізьким відділенням Української спілки в’язнів жертв нацизму (голова Стадніченко Віктор Володимирович).

Велика увага приділяється формуванню цільової групи, виявленню осіб з числа жертв нацистських переслідувань, які мають потребу у матеріальній допомозі (медикаменти і продукти харчування).

З числа жертв нацизму у кожному районі сформовані групи самодопомоги: координатор і його помічники-волонтери. Враховуючи кількість колишніх в’язнів концтаборів у місті Запоріжжі визначено 11 координаторів та 30 волонтерів, в обов’язки яких входить:

–     виявлення осіб з числа жертв нацистських переслідувань, які конче потребують допомоги у забезпеченні медикаментами, медичними засобами, засобами догляду та гігієни, а також продуктами харчування;

–     надання допомоги хворим жертвам нацизму у доставці ліків, продуктів харчування тощо.

Для підвищення ефективності роботи з виявлення контингенту скориговано базу даних жертв нацистських переслідувань. Станом на 01.09.2011 року в Запорізькій області проживає 8060 осіб зазначеної категорії, у тому числі у місті Запоріжжі – 2964 особи.

З метою поінформованості щодо діяльності осередку МГО «МФ «Взаєморозуміння і толерантність», а також привернення уваги органів влади до потреб людей похилого віку, зокрема до колишніх в’язнів концтаборів та примусових робітників націонал-соціалізму та з нагоди Міжнародного дня визволення в’язнів фашистських концтаборів осередок Фонду звернувся до Запорізького міського голови з проханням відзначити нагородами міської ради активних жертв нацистських переслідувань. Розпорядженням Запорізького міського голови 9 осіб з числа колишніх в’язнів концтаборів та остарбайтерів нагородженні Почесними грамотами Запорізької міської ради.

Станом на 31 грудня 2011 року бюджет проекту виконаний на 59,4 %. Всі витрати відповідають затвердженим статтям бюджету. Кошти Фонду використовуються строго за призначенням.

Реалізацію проекту здійснюють керівник та спеціалісти проекту, на яких розробленні та затверджені посадові інструкції.

Фотогалерея:


9 травня

joomlamodniyportal.ru

 

День Ветерана

joomlamodniyportal.ru

 

Пасха

joomlamodniyportal.ru

 

Діяльність Центру соціальної активності

joomlamodniyportal.ru